Fly

I disse tilfælde kan du få kompensation, når dit fly er forsinket

De fleste mennesker kan formentlig blive enige om, at det er meget frustrerende, når ens fly bliver forsinket. Det gør sig især gældende, hvis man skal på en kortere ferie, og man på den måde mister en vigtig feriedag. Men der kan være penge i lommen, såfremt du blot kender til dine rettigheder. Du kan her i artiklen læse mere om, hvornår du kan få økonomisk kompensation, såfremt dit fly er forsinket.

Dette har du krav på, hvis dit fly er forsinket i mere end to timer

Det er de færreste danskere, der ved, hvilke rettigheder der gør sig gældende, hvis deres fly bliver forsinket i forbindelse med en rejse. Dette er en rigtig ærgerlig situation, og det gælder ikke mindst, hvis man skal på en kortere ferie, da alle dage således bliver ekstravigtige. Såfremt flyet er forsinket, har du nogle rettigheder, men det kræver, at det er forsinket i mere end to timer. Er det tilfældet, har du ret til forplejning, ligesom du kan gøre krav på at få lov til at bo på et hotelværelse.

Endvidere kan du have ret til transport mellem lufthavnen og det hotel, du skal bo på. Dette gør sig kun gældende i forbindelse med køb af en samlet pakkerejse. 

Økonomisk kompensation i forbindelse med flyforsinkelse

Det kan også ske, at dit fly bliver mere end fem timer forsinket. I så fald har du ret til at afbryde din rejse ved at få hele billetprisen retur. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke har krav på at ændre rejsen. Skal du have ret til at modtage økonomisk kompensation i forbindelse med en flyforsinkelse, skal flyet være forsinket i over tre timer. Er det dog usædvanlige omstændigheder, der er skyld i, at flyet aflyses, gælder dine rettigheder ikke længere.

Når det kommer til økonomisk kompensation i forbindelse med flyforsinkelse, afhænger dette af længden på din rejse:

  • Du kan få 250 euro for alle flyvninger, der er under 1.500 kilometer.
  • Du kan få 400 euro for alle flyvninger, der er over 1.500 kilometer, inden for EU.
  • Du kan få 400 euro for alle flyvninger, der er mellem 1.500 og 3.500 kilometer, uden for EU.
  • Du kan få 600 euro for alle flyvninger, der er over 3.500 kilometer, uden for EU

Du skal have bekræftet din reservation og boardet inden for rette tid

Hvis du skal have ret til økonomisk kompensation i forbindelse med en flyforsinkelse, skal du have bekræftet din reservation til den gældende flyafgang og have været til stede ved check-in og boardet flyet inden for den rette tid. Endvidere skal du være opmærksom på, at disse ovenstående rettigheder udelukkende gælder, såfremt du rejser fra en lufthavn inden for EU’s grænser, eller hvis du ankommer til et land inden for EU via et EU-luftfartsselskab – og såfremt der ikke er tale om ekstraordinære omstændigheder.

Sådan gør du brug af dine rettigheder

Du kender nu til dine rettigheder i forbindelse med flyforsinkelse. Hvis du vil gøre brug af dine rettigheder, skal du klage til det flyselskab, hvorigennem din flybillet er købt. I den forbindelse kan det hænde, at du ikke er tilfreds eller enig med det svar, du får fra flyselskabet. I så fald kan du vælge at behandle sagen, og det kan gøres hos den myndighed, din rejse hører til under, og i Danmark vil det være Trafikstyrelsen. Det skal desuden nævnes, at det ikke vil koste dig noget.

Skete din flyforsinkelse i et EU-land eller uden for EU’s grænser, men du har fløjet med et EU-luftfartselskab, er du nødt til at kontakte myndigheden i det land, du ankom til. Du kan dog også vælge at få gratis hjælp ved at henvende dig til Forbruger Europa.